En vildvuxen balkong…

Mitt i allt kattungeprat måste jag bara visa lite bilder från min balkong. Jag är ju väldigt förtjust i naturen och i växter, och det syns helt klart på min balkong. Om katterna hade fått välja hade det kanske varit lite mer utrymme för kattmöbler och liknande, men jag tror de tycker att en matte som också trivs på balkongen och umgås med dem oftare är en helt ok kompromiss!

Jag har inte speciellt gröna fingrar, men jag har en mamma som har och som är väldigt duktig på att inspirera! Dessutom lär man sig mycket av att testa, misslyckas och försöka på nytt. För varje år så blir balkongen lite bättre, och man upptäcker ytterligare något som man skulle gjort annorlunda. Men det är lite charmen med det hela, att se hur det lever och växer och förvandlas till något man inte alls förväntat sig. Och så är det förstås en del besvikelse och irritation när en växt inte trivs eller när man inser att lössen återigen invaderat och dödar favoriterna. I år går det än så länge hyfsat, men så är det tidigt på sommaren ännu. Idag hittade jag den första bladlusen på en av mina rosenskäror, och då vaknade lusdödardjävulen i mig. De där krypen må vara djur men det betyder inte att de har rätt att bo på min balkong! Nu är alla rosenskärorna preparerade med Provadopinnar som dödar insekter och stärker växernas försvar, så hoppas jag att det kan mota lus-Olle i grind för ett tag!

Nog babblat, var är balkongbilderna? tänker ni säkert. Ja, ni har förstås helt rätt, så här kommer de! Dimma visar vänstra sidan av balkongen med kattutsikt och insyn från grannarna som jag förgäves försökt dölja med klätterväxter som envisas med att dö varje år. I år har jag försökt plantera lite vildvin (som ni kommer få se så trivs det väldigt bra på andra sidan balkongen) men det vill inte växa så mycket alls så det blir nog inte mycket till insynsskydd i sommar. Jag stoppade ner lite luktärtsfrön däremellan också för att åtminstone få något att pryda min spalje, så jag ser fram emot vita och mörkröda luktärter i sommar (återstår förstås att se om färgerna stämmer…).

En liten närbild på lådan där det växer vildvin, luktärt, röda hängpelargoner,  vit astilbe, snöflinga, murgröna, batata (sötpotatisplanta) och smultron. Smultronen överlevde sen förra året och idag kunde jag skörda årets första (enorma) smultron. Det återstår att se om de kan hålla sig lusfria i år för jag vill inte äta smultron preparerade med insektsgift…

Det vill för övrigt inte Leica heller, som utnämt smultronplantorna till årets offer… Leica, inte beta ner smultronplantorna nu!

Vadå, jag gallrar faktiskt bara så att de ska få sol och mogna. Ser du något problem med det eller?

Bäst att flytta till bästa utkiksplatsen istället, mitt på bordet. :) Här sitter Leica varje kväll och spanar på fåglar!

Såhär ser det då ut på högra sidan av balkongen! Här växer mitt otroligt vildvuxna vildvin som hotar att ta över både min och grannarnas balkonger… Än så länge har ingen klagat, de får antingen tacka för lite gratis växter eller klippa ner det. ;) Detta är i alla fall vildvinets tredje år, och den lilla plantan har nu blivit en rejäl stam som slingrar sig kors och tvärs och uppebarligen trivs något alldeles fantastiskt! Det har dessutom fått massor av små vindruvor i år, väldigt vackert och charmigt. Helt klart en av mina favoritväxter, tänk om man kunde få det lika vackert på andra sidan balkongen? Jag får ha tålamod några år till, om jag nu bor kvar här då…

Förutom vildvinet så växer här massor av rosenskära, två varianter av batata (sötpotatisen igen), snötörel, snöflinga, sommarljus och njurvinda. I bakgrunden längst till höger har jag även stoppat ner lite luktärtsfrön som precis har nått upp till spaljén, så kanske blir det lite väldoft i mitt myshörn också! I blomlådorna på räcket växer vita pelargoner, snöflinga och njurvinda, väldigt enkelt och vackert, och längre framåt sommaren kommer det bli ännu finare!

Så här på min balkong brukar jag alltså sitta och mysa när det inte regnar eller är gassande solsken. Jag älskar mina vilda växter, det är verkligen själaro att sitta där ute insvept i en filt och bara andas! Visst får man ändå lite känsla från bilderna?

4 svar till “En vildvuxen balkong…“

 1. Maria Engström skriver:

  Man får absolut myskänsla av dina bilder!!!!Vackert!
  Nu blev man verkligen inspirerad av att åka och köpa lite växter till den egna balkongen =)
  Ha en skön midsommar Erica

  Kram Maria

 2. Inkan o Ligan skriver:

  Så fint
  Som vanligt liksom.
  Hoppas Midsommar varit ljuvlig.
  Tazz&Kram

 3. Erica skriver:

  Roligt att du blev inspirerad Maria! Du får också visa bilder på dina växter tycker jag, du är ju så himla duktig på sånt! :)

  Inkan – Jaaa det har det, hoppas detsamma! Kram!

 4. Elva skriver:

  Hej!

  Vad fint med vildvin! Är det en planta eller flera som du har i krukan? Jag fick skott av en vänlig själ och nu har alla tagit sig. Har fem st i en ganska stor kruka på balkongen och funderar på hur tätt dom kan stå egentligen, så att dom inte kväver varandra. Köpte ett par spaljégaller som sitter i ett hörn, så dom kan växa frodigt på höjden. Väggytan är kanske 2/3 av din. :-)

Lämna ett svar