Återblick på 2014

Eftersom jag bevisligen blivit riktigt usel på att blogga så tänkte jag att jag åtminstone kan bemöda mig med att göra en summering av förra året. Utan ambition om att ge alla delar rättvist utrymme så kommer de här, mina tankar, minnen och erfarenheter från 2014.  IMG_1957

IMG_1160

IMG_1930

IMG_3041

Det övergripande temat för vintern var eko i plånboken! Tyvärr inte på grund av dyra julklappar, mellandagsshopping eller roliga semesterresor, utan snarare hutlöst höga och många veterinärräkningar och en tråkigt otajmad service och reparation av bilen. Jag ska dock berätta mer om katterna i ett annat inlägg eftersom det förtjänar mer utrymme än några rader i en summering. På den positiva sidan så kan jag dock nämna en väldigt snöblöt men rolig öltölt på Fors Gård dit jag och Britta tog oss tillsammans med halvsyskonen Tindra och Vísir. Lika nervösa båda två (tvåbeningarna alltså) när vi för första gången var iväg på äventyr utan vår mentor Malin, huuu! Tindra sprang hem en 6:e plats och vit rosett i öltölten, och en härlig 3:e plats och gul rosett i vägtölten. :)

IMG_7745
Halvsyskonen Vísir och Tindra torkar upp i ridhuset på Fors inför öltöltens start.

IMG_7749

Februari och mars bjöd även på två underbara vistelser på Yasuragi, min skönaste vardagslyx! Den ena betalade jag själv (åker man söndag till måndag och har ICA-kort så blir det inte alls dyrt) och den andra blev jag så tacksamt bjuden på av jobbet tillsammans med kollegorna på Marknad. Denna tiden karaktäriserades också av flyttstök och förberedelser – på jobbet då. I mars flyttade vi nämligen tvärs över gården till ett nytt kontor, från egna kontor till kontorslandskap med allt vad det innebär. Och det har faktiskt blivit riktigt mysigt och roligt, även om det inte bara innebär fördelar så är det kul att dela vardagen med kollegorna och en hel del skratt blir det!

IMG_7986Yasuragi med kollegorna

IMG_7985

IMG_7927
Flyttstök på jobbet!

IMG_7914

IMG_7926Såhär bor vi nu!

Påsken bjöd på fantastiskt fint vårväder och det blev både grillmiddag med familjen hemma på altanen och parkhäng med grillning tillsammans med en kär vän i Knivsta. Jag gick också tillsammans med familjen och såg Henrik Dorsin och Näktergalen från Holavedsvägen på Cirkus, så sjukt rolig och bra, tårarna rann!

IMG_8310

En bukett vitsippor följde med hem från stallet nästan varje gång! Blåsippan fick stå kvar i backen.

9F8A91A0-DAEB-4157-9BF0-10F61D1923FC

IMG_8296

Grillade lammracks till påskmiddag med familjen på altanen!

IMG_8298

IMG_8308

IMG_8323

Varm vårdag, en filt, en park vid en sjö, en engångsgrill och en underbar vän. Livet på en pinne!

IMG_8324

Våren och försommaren innehöll både mindre roliga plikter (som heldags”ledigt” från jobbet för att kunna vara med på tvåårsbesiktningen i alla lägenheter i bostadsrättsföreningen) och en hel del njutande av lite sol och värme. En massa, massa tid i stallet och med Tindra förstås, så underbart när kvällarna blir ljusa och flygfäna inte riktigt vaknat ännu. Kollegorna hemma på grillmiddag på altanen och så en kväll med jobbet ute på Grönan och flera omgångar fullkomligt lyckorus i ”Eclipse”!

IMG_8709

IMG_8660

IMG_8697

I juni hängde jag med Malin som hästskötare på tävling i Vallentuna. Blåsig men väldigt solig helg, där min kamera hux flux plötsligt bestämde sig för att det var dags att lägga av! Inlämning på verkstaden gav diagnosen att i stort sett allt i den gått sönder. Ganska imponerande av en elektronikpryl att bli så extremt trasig medan jag satt och höll den i handen – det hade ju varit lite mer förståeligt om jag tappat den, låtit den ligga ute i regnrusk eller liknande. Men det är bara att tacka för trogen tjänst, den hade helt klart överstigit sin förväntade livslängd. Otroligt nog har jag fortfarande inte utsett någon efterföljare, även om det finns många kandidater. Det har varit ett ganska nyttigt år sedan dess, tack och lov är ju kameran i mobilen nu så pass bra att en fotonörd som jag faktiskt kan ta bilder som jag är nöjd med!

IMG_9499
Efter regn kommer solsken… Med lite Photoshop i mobilen kan man få väldigt vackra, om än inte helt naturtrogna, bilder.

IMG_9505

Sommaren bjöd till en början på det kallaste sommarvädret jag kan minnas. Vi satt ute i partytälten på midsommarafton och huttrade invirade i filtar, och funderade på hur kloka vi var som satt utomhus när temperaturen endast översteg den på julafton med ett par grader. Men så gör vi tydligen i Sverige… Vädret gjorde dock så småninom en helomvändning och vi fick istället en av de varmaste somrarna i mannaminne. Över 30 grader i skuggan, och hettan ville bara inte ge med sig – då förvandlas faktiskt jag till en riktig gnällspik, hetta är hemsk när man inte kan komma undan.

IMG_9887
En av flera underbart mysiga sommarturer barbacka tillsammans med Sabine och Nalle.

IMG_9297

Blommorna på altanen trivdes i alla fall i värmen!

Tindra blev sparkad och fick ett elakt sår på ena bakbenet, lagom tajmat till matte Malin skulle på långsemester i hemlandet Finland. Jag erbjöd mig rollen som sjuksyster och var ute i stallet varje dag och tvättade såret och promenerade med Tindra, vilt krigandes mot hundratals av de äckligaste och största bromsarna jag sett. Så vidriga, vi dränkte både hästar och oss människor i flugspray och jagade bromsar med mordiska vrål varje kväll. För innan klockan 20 gick det inte att vara utomhus, men när värmen släppt och bromsarna gett upp var det helt underbara sommarkvällar. Att jag jobbade hela juni och juli kändes inte som någon uppoffring när den ena månaden bestod av iskyla och den andra av extremhetta – inne på kontoret blev det på ett genomsnitt ganska lagom. ;)

IMG_9439

En mysig ridtur får representera sommaren istället för de äckliga krypen eller ett fult sår. ;)

IMG_9058

Trots stenhögarna utanför fönstret har jag den mest vidunderliga utsikt över skogen, ängarna och solnedgången!

En hel del tid spenderades ändå på min fantastiska altan som riktigt prunkade av blommor. Mycket slit med vattning blev det, men åh så jag njuter! Katterna med för den delen, de älskar att vara ute i koppel, äta gräs och bara njuta. De alldeles för varma dagarna gav riktigt behagliga kvällar, perfekt att spendera själv eller i goda vänners lag på altanen! I augusti bjöd jag hela stallgänget på kräftskiva och altanen visade sig från sin bästa sida! I det varma vädret kunde vi sitta ute tills långt efter solen gått ner utan att frysa, och det blev massor av god mat och skratt!

IMG_9364

IMG_8575

IMG_8582
Äta gräs, spana på grannar eller mysa med matte. Perfekt kattsysselsättning på sommaren!

IMG_9361

Solstolen på altanen fick stå till tjänst en hel del, ofta med en katt eller två till sällskap trots hettan!

IMG_0593

IMG_0149

Fantastiska middagar med härliga vänner!

IMG_0176

IMG_0135

IMG_9415

IMG_1795

IMG_1750
Altanen blommade överdådigt långt in på hösten. Längtar redan till nästa säsong…

IMG_1630

IMG_1635

IMG_1850

De mysigaste sommarminnena är dock från de underbart mysiga seglingsturer jag var på tillsammans med familjen i mammas och pappas segelbåt. Min äldsta lillebror Eric var hemma på semester i Sverige i över en månad, i glappet mellan byte av både jobb och land från Shanghai i Kina till numera Jakarta i Indonesien. Vi hann även med ett underbart besök på barndomens landställe på Fåglarö, där det bjöds på trevligt 70-årskalas hos morbror. Vi blev övertalade (och var väl inte så svårövertalade heller för den delen) att stanna på väldigt trevlig grillmiddag med grisnacke, ”secreto di Iberico” som jag haft med från jobbet, och efterföljande övernattning vid grannarnas brygga i sällskap av både helikopter, fina båtar och vattenskotrar… Dagen efter insisterade jag på en skogspromenad på ön och lät vågorna av barndomsminnen bara skölja in som balsam för själen.

IMG_9123

Massor och åter massor av panoramabilder blev det i somras! Vackra, knasiga, magiska, otroligt roliga. Speciellt att försöka ta ett kort där alla runt bordet blev bra, inte fick två ansikten eller ögonen på olika höjd…

 

IMG_9151

IMG_9186

IMG_9225

IMG_9227

IMG_9245

En solnedgång på Fåglarö är i sanning svårslagen.

IMG_9256

Det blev flera turer ut i segelbåten och en massa öar att besöka – Kymmendö, Fåglarö, Ornö, Notholmen. Även yngsta lillebror John följde med ut en helg, och augusti när Eric åkt utomlands igen så följde jag med mamma och pappa ut på en lite längre tur från Nynäshamn till Öja, Nåttarö och till sist Krokholmen där vi hade hela viken för oss själva i två hela nätter – så fantastiskt!

IMG_9560

Hela familjen på väg ut en fredagskväll för en helg i skärgården.

IMG_9588

IMG_9660

Mammas och pappas katter Cirrus och Minolta är alltid med som mycket lyckliga skeppskatter.

IMG_9661

IMG_9620

Njuter av solvarma klippor på Ornö när solen redan för länge sedan försvunnit bakom horisonten.

IMG_9662

IMG_9678

Notholmen med både vänner och familj. Kanske skärgårdens vackraste ö!

IMG_9680

IMG_9682

IMG_0212

På Öja med mamma och pappa. Cirrus vill gärna ha lite räkor…

IMG_0211

IMG_0484

IMG_0483

IMG_0452

IMG_0469

Nåttarö med fantastiska sandstränder!

IMG_0474

IMG_0465

Mamma tar ett morgondopp och Cirrus övervakar så inget händer.

IMG_0515

Helt ensamma på Notholmen. Visst är vi i Sverige lyckligt lottade som får njuta av detta?

IMG_0547

IMG_0556

En av de bästa sakerna på hela sommaren – inga mygg! Att kunna sitta ute och läsa en bok och titta på solnedgången i en spegelblank vik, tills det blev för mörkt för att se – och inte ett myggbett därtill!

I månadsskiftet augusti-september så åkte jag tillsammans med bästa vännen och kusinen Therese till Kos i Grekland på en sistaminutenresa. En vecka med massor av sol, bad och god mat, och så tyvärr en redig förkylning på det som gjorde det snudd på omöjligt att sova om nätterna. Men hellre förkyld vid en fantastisk pool eller strand i Grekland än hemma i sängen, eller hur? :) Hotellet var superfint och tiden perfekt vald, det var hur lugnt och skönt vid poolen som helst utan alla barnfamiljer!

IMG_0860

IMG_1246

IMG_1185

IMG_1319

IMG_0877

IMG_1255

IMG_1326

IMG_1495

IMG_1032

Petrino – en underbar restaurang med härlig stämning, fantastisk mat och extremt charmigt middagssällskap!

IMG_1027

IMG_1408

Efter semestern var det dags för den långa arbetshösten att börja. Förutom jobbet blev det som vanligt stallet vareviga dag, roligt och motiverande, speciellt som jag fick möjligheten att rida en tvådagarskurs för ”den stora Atli”. Jag var lite nervös innan, en sån amatör som jag skulle få rida för en duktig och känd instruktör, dessutom med en massa ögon som tittar på från läktaren. Men det visade sig snabbt att jag inte hade någon orsak att vara nervös, kursen var otroligt rolig och inspirerande, ren och skär lycka!

IMG_3120

IMG_3078

I övrigt blev stallhösten också väldigt jobbig och sorglig. Vi blev nämligen tvungna att flytta ifrån vårt älskade stall Skogsäng, eftersom världens bästa stallägare skulle sälja gården och flytta. All tid i stallet blev liksom mer eller mindre tyngd av en massa känslor av glädje, sorg och saknad bara över tanken på att vi skulle flytta därifrån. Jag njöt verkligen i fulla drag de sista månaderna, åkte inte hem förrän långt efter solen gått ner och bara när det blev så mörkt att det inte längre gick att se hästarna i hagen längre. En massa tårar fälldes och minnet av Skogsäng kommer alltid finnas där, vackert och lyckligt!

IMG_8736

IMG_2378

IMG_2305

IMG_2048

IMG_1603

Som väl är blev det ett helt ”gäng” som flyttade tillsammans till det nya stallet (kanske mest gäng eftersom Malin och Britta tillsammans har fem hästar, plus Sabine med en). I oktober sadlade vi på och red i samlad tropp över till det nya stallet, endast ett stenkast hemifrån mig över ängarna, till stall Gårdslöt i Stav. Det är ett väldigt mysigt litet stall, och den närmaste tiden ägnades mycket slit åt att riva, flytta och montera upp vindskydden från Skogsäng på Gårdslöt istället. Mycket knäckta ryggar, svordomar och jävlar anamma senare så står de trots allt där. Hästarna verkar trivas utmärkt i sina skogshagar och även vi människor har efter lite omställning kommit tillrätta i allt det nya, med allt vad kollektivstall och delade fodringar innebär. Rätt mysigt är det ändå att se hästarna så glada över lite mat. :)

IMG_2589

skogsangsflytt

Höstens stora tråkighet skedde dock kort efter att vi flyttat till Gårdslöt. Jag hade en tid funderat på att Tindra snubblat en del med bakbenen, men det var inte förrän första ritten efter stallflytten som jag kände att något inte var som det skulle. Jag tyckte Tindra kändes halt eller ojämn, men eftersom jag har noll erfarenhet av halta hästar så bad jag Malin rida Tindra och känna efter. Dagen efter när Malin red henne så var hon tydligt halt, och hon ringde direkt till kliniken och bokade en hältutredning ett par dagar senare, tills dess fick Tindra gå i hagen och vila. Någon dag innan veterinärbesöket så var det älgar på besök i hagen och kalabalik i hagarna. När jag och Malin sedan var på kliniken med Tindra upptäckte Malin att hon blivit varm och svullen i en sena, som inte varit varken varm eller svullen dagarna innan då hon upptäckte hältan. Veterinärundersökningen visade en liten hälta på båda bakknäna som behandlades, och även en skada på förstärkningsbandet på frambenet där hon var svullen – mest troligt orsakat av en halkning i den leriga hagen vid älgbesöket.

IMG_2734

Ordinationen blev promenader, varje dag, och Malin och jag hjälptes åt. Några veckor senare var det dags för återbesök och hältan i bakknäna var nu så gott som helt borta. En liten hälta upptäcktes i framknät på samma ben som den skadade senan, men verkade inte ha med senan att göra. Eftersom hon ändå skulle vila p.g.a. senan så behandlades hon ytterligare en gång i bakknäna samt i framknät. Och ännu fler promenader, två gånger per dag, så det är vad Malin och jag roat oss med så gott som varje dag i november, december och januari. Promenader, promenader, promenader. Gott om motion med andra ord, och ska man välja någon gång att inte rida så är det väl kanske ändå i kolsvarta, leriga och dystra november och december när inspirationen ändå ligger på botten. På ett sätt ganska mysigt, även om det varit jobbigt och påfrestande att se den alltid så friska Tindra skadad. Jag har lärt mig hur mycket som helst om skador och att linda ben, något jag aldrig behövt lära mig tidigare.

IMG_3515

IMG_3466

IMG_3467

IMG_3238

Ofta har det blivit tömkörning som omväxling till promenaderna, glad häst och bra träning för Erica!

IMG_3237

Apropå vad jag skrev om i mitt förra inlägg så har det lite känts som att den här perioden på riktigt visat mig vad det innebär att ha egen häst – i med såväl som motgång – och det känns som att prövningarna bara fått mig att vilja kämpa extra hårt. Tindra har gett mig så otroligt mycket glädje de senaste åren, det känns som en självklarhet att ge så mycket av mig själv det bara går för att få henne frisk igen! Och bättre har hon faktiskt sakta men säkert blivit! Senan är nu mycket bättre, inte helt bra, men så pass bra att vi nu bytt ut en promenad varannan dag mot skritt från ryggen. Nu håller vi tummarna att det fortsätter på samma sätt, tålamod har jag gott om, tid får det ta. Men det är riktigt härligt att få sitta på Tindras rygg igen, barbacka med värmen strålande genom den tjocka pälsen.

IMG_3530

IMG_3465

Det ser måhända ut som att hela min höst handlade om hästar, och det är nästan så det är. Nästan varje dag, i ur och skur. December kryddades dock av en massa trevligheter, först ytterligare en riktigt mysig tur till Yasuragi (jag vet, jag är smått besatt av stället!) tillsammans med en älskad barndomsvän. Dessutom en supertrevlig och nostalgisk middag på Skogsäng hemma hos underbara stallägaren Monica, gourmetmatlagning och teambuilding med jobbet på fantastiska Aveqia, chokladpralintillverkning och finmiddag tillsammans med reklambyrån, middag på Grill och ett besök på Stjärnklart tillsammans med en leverantör, och sist men inte minst en julkonsert med The Real Group. Jag har känt mig så bortskämd att jag faktiskt haft dåligt samvete över hur bra jag har det, och har därför bestämt att 2015 ska jag ge mer pengar (även om man alltid kan bli bättre har jag alltid varit bra på att ge av mig själv) till de som inte har det lika bra som jag. Enda ”nyårslöftet” jag någonsin velat avge!

IMG_2957

Förrätt på Aveqia

IMG_3079

Pralinkurs på Chokladfabriken!

IMG_3101

Gudoooomligt god ”Tonfisk Teppanyaki” på restaurang Grill!

IMG_3102

Mellan alla tråkigheter och roligheter har det faktiskt varit en ovanligt lugn och skön höst och vinter. Jag har försökt minimera plikterna och de dåliga samvetena och ägna så mycket tid som möjligt åt att bara vara. Titta på tv, gosa med katterna och faktiskt känna att jag har rätt att göra ingenting (efter jobb och stall då) utan att ha dåligt samvete över det. Jag känner att jag mått bättre denna höst än på väldigt många år – mörkret brukar göra mig väldigt nere – men säkert har en kombination av vila och gott om frisk luft och gos med djur gett välmåendet en kick!

IMG_3257

IMG_3254

IMG_3272

IMG_3119

Jag ser fram emot ett 2015 med nya utmaningar, både genom att göra mer och att göra mindre. På återseende, när plikten kallar… Och ja, det där inlägget om katterna kommer, jag vågar faktiskt lova!

2 svar till “Återblick på 2014“

  1. MalinS skriver:

    Blogginlägg! Yay!
    Vad fint och så underbara bilder! Och igen – ett så himla stort TACK för all hjälp med Tindra under hösten och vintern!

  2. Sara skriver:

    Heeeelt fantastiska bilder!!! 😍😍😍
    Och vilket händelserikt år!

Lämna ett svar