Blötmat – en alternativ metod för viktminskning

Skrivet för och publicerat i Trasdockan nr 4 2008

Torrfoder är idag ett populärt sätt att utfodra sina katter som ofta förespråkas av veterinärer. Många som försökt banta sin katt genom att byta till “light”-torrfoder eller minska mängden torrfoder, upptäcker dock att det inte alltid fungerar. Torrfoder är väldigt energität mat och det krävs inte mycket för att katten ska få i sig mer än sitt dagsbehov. De små portionerna som krävs ger ofta inte särskilt stor mättnadskänsla hos en överviktig katt.

Ett annat sätt att banta sin katt är att byta ut torrfodret mot blötmat. Blötmat har tyvärr av någon anledning oförtjänt dåligt rykte. Ofta hör man folk säga att de inte vill betala för mat som till största delen består av vatten, när vatten i kranen är gratis. Faktum är dock att katter är väldigt dåliga vattendrickare. Kattens naturliga föda (möss och småfåglar) innehåller samma mängd vatten som blötmat, och därigenom får katten i sig rätt mängd vatten direkt via maten. Den höga vattenhalten gör att en dagsranson på 200 g blötmat ger större mättnadskänsla än 60 g torrfoder. Dessutom ger det ökade vattenintaget andra hälsofördelar såsom minskad risk för urinsten.

En tjock Dimma på vågen.

Katter får mer energi ifrån fett och proteiner jämfört med oss människor som huvudsakligen hämtar energi ur kolhydrater. Katten har å andra sidan inget behov av kolhydrater överhuvudtaget. Torrfoder innehåller mycket kolhydrater, dels för att man väljer att utvinna proteiner ifrån vegetabiliska källor såsom spannmål (ris, majs osv), och dels för att det krävs ett större kolhydratinnehåll för att torrfoderbitarna ska hålla ihop. Blötmat innehåller oftast väldigt lite (1-2%) kolhydrater och betydligt mer fett och protein. Man kan tänka att kattens diet fungerar lite som GI-metoden för oss människor. Undvik kolhydrater som ger snabba blodsockerhöjningar och ökar insulinnivån i blodet.

Man ska också komma ihåg att blötmat är ett fullfoder precis som torrfoder. Många som övergår från torrfoder till blötmat upplever att överviktiga katter går ner i vikt, medan underviktiga katter lägger på sig. Det finns alltså starka argument för att prova.

11 svar till “Blötmat – en alternativ metod för viktminskning“

 1. Hanna skriver:

  Jag önskar att vår lille ”Tjockis” skulle vilja börja äta blötmat. Känns som att jag försökt med alla trix men han bara slickar på maten lite grann. :( Efter att man gått genom ett helvete på grund av en njursjuk katt känns det inte så där jättekul att mata en katt med torrfoder med tanke på det låga vätskeinnehållet. Om man bara kunna resonera med en katt som med en människa! :D

 2. Erica skriver:

  Ja usch Hanna, jag förstår dig! Cirrus hade ju problem med urinvägarna ett tag (då var han visserligen fertil så felkissandet hade väl andra orsaker också) men jag har också blivit rädd för vad torrfodret gör med kattens njurar. Har du provat hälla tonfiskvatten eller något annat smaskigt över blötmaten? Ibland har jag smulat Vitabe över blötmaten, mina katter är galna i det, eller så kan man prova något annat godis som går att göra till pulver. Prova en massa olika sorters blötmat också!

  Har du provat om han gillar BARF? Börja med små bitar kycklingfilé eller köttfärs t.ex., eller kycklinghjärta. Mina katter började äta blötmat efter att jag BARFat dem ett tag. Med Dimma funkar inget annat än att helt sluta ge henne torrfoder, annars äter hon inte blötmaten alls. Men om katten inte alls äter blötmat så är det ju inte bra att sluta med torrfodret sådär direkt. Lycka till i alla fall, kämpa på för tillslut går det förhoppningsvis!

 3. Hanna skriver:

  Japp, jag tror att provat alla möjliga trix och varenda blötmatsmärke och -smak som finns i Sverige men lillherren inte vill göra något annat än slicka på maten. Jag vet inte om han har svårt med konsistensen eller om han inte bara förstår att det är mat som går att äta. BARF förstår han sig på ännu mindre. x.X Knaskatten…. Om jag bara fick honom att förstå att blötmat går att äta skulle jag vara så mycket gladare!

 4. Erica skriver:

  Har du provat att ta bort t.ex. halva torrfodergivan och börja med att ge honom blötmat på morgonen när han förhoppningsvis är extra hungrig? Man måste tvinga dem att vilja smaka och det gör de inte så länge de är mätta. ;)

 5. Hanna skriver:

  Japp, har provat även den trixen och stackars katten trodde att jag ville svälta honom när han bara fick ”slick-slick mat” (dvs. blötmat som man bara kan slicka – inte äta). Lät maten ligga kvar ett par timmar men nejdå, han skulle inte äta det.

 6. Erica skriver:

  Vilken lurig kille!! De är ju hopplösa ibland. Jag skulle dock ändå fortsatt på den linjen och låtit maten stå framme hela dagen. Lägg upp lite varje morgon, efter ett par dagar borde han åtminstone försöka smaka. :) Och då självklart mosat den så han inte bara kan äta såsen osv. Vill du inte minska så mycket som 50% på torrfodret så minska till 75% etc.

 7. Camilla skriver:

  Hej där! Tack för tips. Ska se vad jag kan göra åt mina tjockisar =)
  Neo behvöer verkligen gå ner lite. Både jag och Marina tycker han gått ner och han ser bättre ut nu för tiden. Jag ställde honom på vågen (rättare, jag stog och han hängde i mina armar) Går vågen rätt har den lille gynnare gått upp ett halvt kg sen han kom hit…. hmmm
  Mozzarella har lagt på sig och det är bra. Hon har tyngd och är jämn och fin. Ser inte tjock ut. Men behöver verkligen inte upp mer i vikt!
  Så, kontentan – dags att byta ut en bytta torrisar mot en bytta blötmat om dagen… Fast jag tycker ju det är lite äckligt! Det är väl bara att bita ihop kan jag ana =)

 8. Ligans Talesman skriver:

  Söt hon är där hon sitter.

 9. Tina skriver:

  Åh va söt bild! Min Shira är lite småtjock, ska nog prova det här tipset! Har precis som du skriver, upplevt att hon inte blir mätt på det lilla torrfodret som krävs. Finns det någon veterinär som förespråkar blötmat som viktnedgångsmetod?

 10. Erica skriver:

  Tycker absolut du ska prova tipset Tina! Vet inte om det finns någon veterinär som förespråkar blötmat i just viktnedgångssyfte, rent generellt så är veterinärerna tyvärr sorgligt okunniga när det gäller katters näringsfysiologi. Man kan ju hoppas att det åtminstone finns någon där ute som bemödat sig att läsa på ordentligt. :)

 11. Daniella skriver:

  Å så söt :) mina skulle aldrig sitta still så på vågen.. ;)

Lämna ett svar