Om mig Katterna Kattungar Foto Ragdoll Blogg Kontakt Gästbok Länkar Start Artiklar

Ragdoll

Utseende

Ragdollen är en stor ras och ska ha tyngd och massa. Benstommen ska vara medel till kraftig och kroppen muskulös. Hanarna väger mellan 5-9 kilo och honorna mellan 3,5-5 kilo. Rasen växer långsamt och är oftast inte fullvuxen förrän vid 3-4 års ålder.

Pälsen är semilånghårig, och ska vara tät och ligga slätt mot kroppen, utom då katten rör sig, då ska pälsen skikta sig. Pälsen påminner om kaninpäls, mjuk och silkeslen. Huvudet ska vara medelstort och kilformat, ögonen ovala och alltid blå. Öronen ska ha rundad topp och vara något framåtlutande, de ska sitta brett isär med ett till synes platt parti emellan. Nosen är medellång och ska ha en lätt inåtböj på den övre tredjedelen, hakan ska vara välutveckald. Benen ska vara medellånga med stora, ovala tassar med hårtoffsar mellan trampdynorna. Bakbenen är något längre än frambenen, vilket gör att rygglinjen ser ut att slutta lite. Svansen ska vara lång, avsmalnande mot toppen och buskig.

Temperament

Temperamentet är ragdollens särdrag. Dess namn har den fått av den tendens den har att helt och hållet slappna av och bli som en "trasdocka" i famnen när man lyfter den (ragdoll betyder trasdocka på engelska). Och det gör den verkligen.

Ragdollen är mycket social, den vill helst vara med överallt, och den älskar människor, men den är sällan påfluget kelen. En ragdoll är alltid med dig, men ofta på ett ganska diskret sätt. Många ragdolls föredrar att ligga bredvid hellre än att ligga i knät, men vissa kan vara riktiga knäkatter. Den uppskattar även kattsällskap, en ragdoll vill helst inte bo ensam, speciellt inte om matte/husse jobbar och inte är hemma så mycket.

De är mycket snälla och lätthanterliga, och flyr hellre än visar aggressivitet. Ragdollen är överhuvudtaget mycket lättsam och "laid-back" till sinnet. Den brukar inte vara någon utpräglad klätterapa, utan slår sig hellre ner mitt på golvet där den kan vara i händelsernas centrum. Men det betyder inte att den inte gillar lek och bus, tvärtom är detta något som den gärna ägnar sig åt med matte/husse. Fördelen är att ragdollen oftast leker på ett högst "lägenhetsvänligt" sätt. :)

Färger

Ragdollen är en maskad ras, och den kan dessutom vara vitfläckig. Den förkommer i totalt 20 godkända färger, där brun och blå är vanligast. Brun, blå och lila/choklad är de "klassiska" färgerna, som funnits hos ragdoll ända från början. Rött sköldpadd och tabby är färger som nyligen blivit godkända inom FIFé. Från och med januari 2005 blev dessa varianter godkända för certifikat. Dock har dessa färger funnits inom ragdoll, då de varit godkända inom andra förbund.

Dessutom finns det tre olika varianter:

Colorpoint - Ingen vitfläckighet, enbart maskad.

Mitted - Vita handskar på framtassarna, baktassarna vita upp till hasen. En vit strimma ska börja vid bröstet och gå bakåt mellan frambenen till undersidan av svansen. Hakan ska vara vit. En vit bläs på nosen får förekomma.

Bicolor - En bläs formad som ett uppochnervänt "V" ska gå över nosen. V:et ska vara så symetriskt som möjligt, och får inte nå utanför ögonen. Buken ska vara vit utan mörka fläckar, benen helst vita. Vita fläckar på ryggen är tillåtna, men ej på öron och svans.

Hälsa

Ragdollen är i grund och botten en sund ras med få sjukdomar. Två av de vanligaste sjukdomsbilderna vi har på katt överlag, oavsett ras, är njursvikt och hjärtmuskelsjukdomar. Därför är dessa två sjukdomskomplex något som många uppfödare väljer att ta hänsyn till vid avelsarbetet, i form av tester och undersökningar. Njurfel och hjärtmuskelsjukdomar kan upptäckas med hjälp av ultraljudsundersökning av njurar och hjärtat. Här kan du läsa mer om Ragdollklubbens hälsoprogram.

Källa: Ragdollklubben, http://www.ragdollklubben.com

 

bakgr

Copyright © Erica 2005-2010